Szentesen összességében 1670 egyéni vállalkozó tevékenykedik, ezek közül mintegy 110 folytat vendéglátóipari tevékenységet. Ezen belül 81 italüzlet, illetve egyéb vendéglátóipari üzlet mûködik, ahol árusítanak szeszes italt. Ha valaki italüzlet jellegû vállalkozásba kíván belevágni, akkor szüksége van egyéni vállalkozói igazolványra, vagy társasági szerzõdéssel kell rendelkeznie, az üzletre mûködési engedélyt kell kérnie. Ez utóbbi feltétele az ÁNTSZ szakhatósági hozzájárulás, tûzvédelmi hatósági engedély, valamint az italmérés tényének a bejelentése a rendõrségen. Ezen kívül igazolni kell a helyiség használatára vonatkozó jogosultságot. S már nyílhat is az ivó. A legjobb üzlet manapság - azt mondják legalábbis a hozzáértõk, mások szerint a dörzsöltebbek - kocsmát nyitni. Persze nevezhetõ pubnak is, vagy sörözõnek, borozónak, bárnak, és hörpintõnek. Egy biztos, sokszor egy jólmenõ hörpintõ csípi az utcákban lakók szemét. Gémes Erzsébet, a Városháza vállalkozási ügyeinek intézõje adott választ kérdéseimre.- Volt-e már arra precedens, hogy egy utca lakói azzal a kéréssel fordultak Önökhöz, hogy az utcájukban, környékükön mûködõ vendéglátó egységet, italboltot zárják be, illetve a mûködését korlátozzák?- Panasz a lakosság részérõl elsõsorban a diszkók üzemeltetésével kapcsolatban merült fel. Az italboltok mûködésével kapcsolatban nem érkezett bejelentés a hivatalhoz. Egyébként az üzletek nyitvatartását korlátozni csak abban az esetben lehet, amennyiben az üzlethelyiségbõl kiszûrõdõ zaj túllépi a rendeletben meghatározott határértéket. Azt, hogy az emberek a közterületen hogyan viselkednek, ezt a rendõrség hivatott ellenõrizni.- Mi a helyzet abban az esetben, ha palackozott italok árusítására specializálódott kereskedelmi egységben szeszesitalt is mérnek?- Alapvetõen a kereskedelmi egységekben nem lehet kimérni a szeszesitalt, csak palackozva lehet értékesíteni. Az ellenõrzéseket a Fogyasztóvédelmi Felügyelõség végzi és ha bejelentés érkezik a hivatalunkhoz, akkor természetesen mi is ellenõrzünk. Felszólitjuk az üzemeltetõt, hogy a tevékenységet hagyja abba, amennyiben tovább folytatja, akkor végsõ soron bezárhatjuk az üzletet, vagy visszavonhatjuk a mûködési engedélyt.Szigorú rendelet árnyékábanKocsmát nyitni azonban nem lehet csak úgy ripsz-ropsz. Nem mindegy például hol van az a bizonyos "krimó". Létezik ugyanis egy szigorú rendelet, amirõl már dr. Sztantics Csaba adott tájékoztatást.- Kormányrendelet szabályozza az üzletek mûködését, és kimondja: tilos a melegkonyhás üzlet kivételével szeszesitalt kimérni, az alsó és középfokú oktatási, egészségügyi, gyermek és ifjúságvédelmi intézmény fõbejáratától számított 200 méteres közúti távolságon belül. A rendelet azonban egy kicsit enyhít ezen a nagyon szigorú elõíráson, ugyanis a továbbiakban azt mondja ki, hogy a jegyzõ, a fentebb említett intézmény hivatalos mûködési idejének lejárta után engedélyezheti a szeszesital kimérését.- Adódott-e már abból valamilyen probléma, hogy megnyitottak egy vendéglátó egységet és idõközben kiderült, mégsem felelt meg a törvényi elõírásoknak?- Ez az enyhítés tulajdonképpen egy bõ éve van hatályban, s azt megelõzõen a jegyzõnek nem volt lehetõsége az intézmények mûködésének befejezését követõen nyitvatartást engedélyezni. A már meglévõ intézményeknél a melegkonyha hiányzott, azaz gyakorlatilag nem tettek eleget a jogszabályi elõírásoknak. Két ilyen üzlet is volt a belvárosban, amely kapcsán intézkedést is tettünk és az üzletek pótolták ezt a hiányosságukat. - Hány olyan üzlet van, amelyre adott volna ki engedélyt az intézmény mûködését követõ idõszakra?- Két üzletrõl tudnék beszélni, amely az oktatási intézmények nyitvatartását-zárását követõen kinyithat. Az egyik a Szabadság téren található City Sörbár, a másik a közeljövõben megnyíló Ady Endre utcai sörözõ, a melegfürdõvel szemben. Ilyen esetekben a határozat kiadását megelõzõen megkerestem az intézmények vezetõit, hogy az õ véleményükre alapozva döntsünk. Jelen esetekben mindkét vezetõ hozzájárult ahhoz, hogy az intézmények zárását követõen ezek az üzletek mûködjenek.- A témához kapcsolódik még egy kérdés, ami sokáig téma volt a városban. A Kossuth utcai üzletházban két vendéglátóegység mûködött, az egyiknek be kellett zárnia, a másik nyitva maradhatott. Mi volt a különbség a két vendéglátó üzlet között, alig 50 méterre egy óvodával szemben?- A kiinduló pont mindkét esetben ugyanaz: egyik egység sem rendelkezett melegkonyhával, azaz nem folytathatta a mûködését melegkonyha nélkül. Az üzletház felsõ szintjén volt Amstel sörözõ nem volt képes melegkonyhát kialakítani, így mûködését be kellett szüntetni. A földszinten lévõ üzlet azonban felszólításra, - igaz, kis határidõ módosítással, - de elkészítette a melegkonyhát, így a mûködése ma már szabályszerû.- Hogyan tudják ellenõrizni, hogy az üzletek valóban megfelelnek-e a törvényi elõírásoknak, van-e külön apparátus, amely végzi az ellenõrzéseket?- Erre apparátusunk nincsen. Az ellenõrzéseket elsõsorban a fogyasztóvédelmi fõfelügyelõség végzi, és gyakorlatilag tõlük kapjuk azokat a jelzéseket, amely ügyekben el kell, hogy járjunk. A polgármesteri hivatalnak is van ilyen jogosítványa, azonban apparátusunk szûkössége miatt erre meglehetõsen kevés lehetõség adódik. Az elmúlt években egy ad hoc csapatot hoztunk létre, amelyben a hivatal munkatársát a közterület felügyelõ segítette s így végeztünk egy átfogó ellenõrzést. Akkor jónéhány szabálytalanságot sikerült kiszûrni, amelyeknek a megszüntetésére meg is tettük az intézkedéseket. Horváth Ágnes