Jó minőségű az idei búza
Újdonság
a bécsi perec
Közeledik augusztus 20-a.
Szent István királyunkra emlékezve, az új kenyér ünnepe. Vajon mit jelent a
kenyeret elkészítő péknek ez a nap? Azon túlmenően, hogy jeles ünnepet, békét,
ugyanakkor munkát is, különösen ha többnapos ünnepről lévén szó. Azután
várakozást, kíváncsisággal telt búzaérlelő napokat: milyen lesz az új termés, a
belőle készült liszt, a kisült kenyér?
A Rónasági Kenyér Sütőipari
Kft. szentesi kenyérgyárában beszélgetünk. Vendéglátóim, Mucsi László ügyvezető
és Horváth József gyárvezető arról tájékoztatnak, hogy az új név nem régi
keletű, és nem jelent különösebb változást sem, hiszen a gazdasági társaság
továbbra is az Árpád Agrár Rt. százszázalékos tulajdonában van. Ők úgy mondják:
az Árpád-csoport tagja.
Mucsi László érdeklődésünkre
elmondta, hogy idén kevesebb búza termett, de a minősége jobb, mint a
tavalyinak volt. A sikértartalma 30 és 33 százalék között van. Amiből jobb
minőségű liszt készül. S ha már jobb minőségű a liszt, akkor a pékek is sokkal
könnyebben, bár nagyobb odafigyeléssel jobb minőségű kenyeret gyártanak.
A Rónasági Sütőipari
Kft.-hez három üzem tartozik: a vásárhelyi, a mindszenti és a szentesi
kenyérgyár. Együtt összesen 25 féle kenyeret és 70-80 fajta péksüteményt
készítenek. (A mindszenti gyár egymaga 65 félét süt.) Az üzemek kisegítik
egymást, a boltokban, különösen a szakboltokban a sütőipari kft. minden terméke
megtalálható. S ha már a szakboltokról beszélünk, Horváth Jánostól azt is
megtudjuk, hogy várhatóan szeptember derekán Csongrádon is nyitnak új
szakboltot a nagytemplom melletti üzletházban.
Milyen kenyeret sütnek? Mint
hallottuk, Szentes lakosságának 40 százaléka Árpád-kenyeret eszik. Tehát
megfelel a kívánalmaknak. Szállítanak Csongrádra (egészen Baksig), a környező
községekbe. Elkészültek egy új termékkel is, bajor- vagy bécsi perecnek is
mondják. Nem a már szokásos sós péksüteményről van szó, inkább édes perecről,
szezámmaggal szórják meg a tetejét. Valamivel nagyobb a súlya, mint a
sósperecé. Augusztus 20-án már lehet kóstolni.
A kenyérgyár idén is részt
vesz a hétvégi csongrádi kenyérünnepen, hagyományos kemencében sütnek majd
kenyérlángost.
L. J.