Nemcsak
a versenyzők, de a közönség száma is megduplázódott a tavalyihoz képest
a Szentes és Vidéke Áfész családi nappal egybekötött lecsófesztiválján
múlt szombaton. A versenyzőknek és a szervezőknek az időjárásra, a kóstolgatóknak
pedig a gasztronómiai remekművekre nem lehetett panasza.
A családok a szövetkezet vásárlói, s maga az Áfész is egy nagy család,
derült ki Mészáros Zoltánnak, a szövetkezet elnökének megnyitójából. Így
lett ez a nap a családok napja. Természetesen a lecsófőző - verseny mellett,
mely a második alkalom volt a főzőtudomány megméretésére. A tavalyihoz
viszonyítva kétszeres túljelentkezés miatt a Kála áruház két oldala mellett
sorakoztatták fel a főzőhelyeket, szám szerint ötvenhetet. Az alapanyagokat
és a tűzrevalót a szponzoráló cégek biztosították, az ízesítőket és a
bográcsot a résztvevők hozták magukkal. A versenyen a gyorsaság nem, csak
az íz számított. - A hat zsűritag egyenként tíz-tíz ízt versenyeztet,
majd az első helyezett ízek futnak még egy kört - magyarázta Mészáros
Zoltán elnök sportnyelven, mely mellesleg nem áll messze tőle.
A főzőverseny csak kora délután kezdődött, a színpad környékén viszont
már délelőtt sokan megfordultak. A zenés műsorszámok mellett a kézműves
sátor is rengeteg gyereket vonzott. Szinte meg sem lehetett közelíteni
a sorban álló apróságoktól a Köztársaság utcai óvoda munkatársait, akik
lélegzetvételnyi szünet nélkül foglalkoztak az ügyes kezű gyerekekkel,
sőt mókás maszkokat is festettek sokuk arcára. A család minden tagjának
kedveskedtek sztárvendéggel a szervezők, a legfiatalabbaknak a Pom-Pom
együttessel. A kialakult jó hangulatot tovább fokozta a szegvári zenészlányokból
álló Five Angels és a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületének fellépése.
Aki pár méterrel odébb hallgatta a zenét, kellemes illatokkal és munkamegosztással
dolgozó csapatokkal találkozhatott. Tévés stábok is dolgoztak, azonban
Nagy Jánosné és asszonytársai munkáját férje saját célra vette filmre.
- Mindegy, hogy férfi vagy nő főzi, a jó étel titka, hogy szeretettel
csinálják - mondta Nagyné. Természetgyógyász lévén, szereti természetes
anyagokkal keverni főztjét.
A bográcsok mögött feltűnt Szirbik Imre polgármester is, de jelmezes
hagyományőrzők és gyerekek is kavargatták a lecsót. A verseny végén a
szakácsok kínálgatták a finomságokat. A tavalyi "ezüstérmes"
Szűcs József lecsója is kelendő volt, mely hagyományos módon készült,
ezúttal rizzsel. Egy német vendége az első perctől kitartott mellette.
A többiek lecsójáról annyit mondott Szűcs József: mindenkié jó, mindegyik
külön alkotás.
Idén új győzteseket avattak Soós Gábor és Elefánti Árpád személyében,
kiket harmincezer forintos Áfész-utalvánnyal és vándorserleggel jutalmaztak.
A szokásos hozzávalók mellett, nagyon szép házi paprikával dolgoztak a
győztesek, ez adta a színét. Az arányok helyes megválasztása a lényeg,
mondták, és egy titkot is elárultak: 2 deci meggylekvár is került a legjobbnak
ítélt lecsóba.
Sötétedéskor már hatalmas tömeg hömpölygött a helyszínen, a sztárvendégekre
várva. Elképzelhető, hogy a Princess női hegedűs trió, majd Balázs Pali
műsorának fogadtatása nemek szerint megosztotta a közönséget, ám a lézershow
és a tűzijáték látványosságára ez nem vonatkozott.
A II. lecsófőzőverseny összesített eredménye:
1. Soós-Elefánti,
2. Füzesi Ferenc,
3. Áprád Rt.,
4. Baranyi Imre,
5.Horváth Zoltán.
Darók József
Lényeg az alap
|
Hogyan vélekedett a fesztiválról Mészáros Zoltán, a rendező
Szentes és Vidéke Áfész elnöke? Érdeklődésünkre a következőket válaszolta:
- Úgy vélem, Szentesen eddig soha nem látott, még nem tervezett, jól
szervezett rendezvényt sikerült összehozni a mai napon. Igazi, családi
lecsófőző versenyt, családoknak szóló programokkal. A gyerekek, szülők,
fiatalok és idősebbek mindannyian jól érezték és érzik magukat. Fantasztikus
ízekkel, a legérdekesebb ízösszeállításokkal találkozhattunk. A bográcsok
mellett a lecsót főző nevezők, a családok, a hozzájuk csatlakozó barátok
kellemes napot tölthettek el. Csongrádról, Kalocsáról, Erdélyből érkeztek
versenyzők és vendégek. Célunk Szentes méltón híres termékeinek a
gasztronómia oldaláról történő bemutatása. Nagyon sokat köszönhetünk
szponzorainknak, az alapanyagot például a Dél-alföldi Zöldség Gyümölcs
Termelő és Értékesítő Szövetkezet biztosította a résztvevőknek.
Álljon itt Vecseri Sándornak, a zsűri elnökének véleménye:
A finoman elkészített lecsó alapja a jó füstőltszalonna, paradicsom,
egy kis csípős paprika. Az itt elkészített lecsókban volt tojás, rizs,
tarhonya, patisszon, hal, kolbász, gomba, még kakastöke is. Szívem
szerint minden résztvevőt győztesnek hirdetnék ki. Nagyon finom volt
mindegyik. Volt olyan, aki tengeri hallal készítette el a lecsóját,
de az már nem szentesi lecsó. A lényeg az alap. |
|