A csapból is lecsó folyt!
( 360 kép a fesztivál összefoglalójában!)
Ebben az évben is megrendezte, a Hunor-Coop Rt. a
szentesi Lecsófőző Fesztivált az Apponyi téri áruhaza szomszédságában. Ez
a nap nem csak a lecsóról szól, hanem ez a nap az Rt. családi napja is.
2005. szeptember 3-án az "égiek" is a lecsófesztivál
szervezőivel voltak, mert ragyogó napsütés várta a több mint száz
versenyzőt. Mészáros Zoltán megnyitójában ezt jelképesen meg is köszönte
az "égieknek" mert immáron negyedik éve kegyesek a szentesi lecsóhoz, azaz
a lecsófesztiválhoz.
Ezen a napon a délelőtt a gyerekeké és a családoké volt,
mert kézműves sátrakban jól elszórakozhattak. A reggeli órától rúgták a
bőrt a fiatalok, mert élő lecsó-csocsó bajnokságot szerveztek. A színpadon
egymást váltották a gyerek és művészeti csoportok a szülők legnagyobb
örömére.
Galéria:
(Kattints a számra a galéria megtekintéséhez!)
Délebédhez szólt a Pengető citerazenekar, ami után
elkezdődött a verseny előkészülete. Szépen lassan nőttek ki a bográcsok az
aszfaltból, és nekikezdtek a lecsóhoz való hagyma, paprika és paradicsom
pucolásához a csapatok. Persze ki-ki más-más technikát alkalmazott a
pucoláshoz, így volt aki a teljes higiéniát betartva száj- és fejfedőt
használt a hagymapucoláshoz.
Galéria:
(Kattints a számra a galéria megtekintéséhez!)
A csapatok összeállítását tekintve voltak itt baráti társaságok,
családi körök, sportegyesületek, fegyveres erők tagjai, politikai pártok
és humanitárius szervezetek. Mégis a legötletesebb csapatösszeállítást a
Főzz Elek csapatánál olvashattuk. A csapattagok: Remek Elek, Kukor Ica,
Veg Eta, Re Barbara, Major Anna, Szalmon Ella, Bac Ilus, Kispál Inka.
Miután jól kinevettük magunkat jöhetett a tűzrakás. Volt aki nem
hasogatott, volt aki átrendezte a környéket is, de a rutinosak száraz
gyújtóst hoztak magokkal.
Galéria:
(Kattints a számra a galéria megtekintéséhez!)
Miután eldördült az ágyú mindenki délután három órakor
meggyújtotta farakását, és kezdődhetett a lecsófőzést.
Milyen is a jó lecsó?
A lecsó olyan étel, amelynek sem a hozzávalói, sem az
elkészítése nincsen pontosan meghatározva, mindössze abban egyezik meg
majdnem minden lecsórajongó, hogy az alapvető fontosságú hozzávalók a
vöröshagyma, a paradicsom és a paprika. Ezek mennyisége is ízlés szerint
változik. Szentesen pl. 1 rész hagyma, 2 rész paradicsom és 4 rész paprika
az irányadóak.
Az alapkoncepció az elkészítéshez: hozzávalók
feldarabolása, a hagyma megpárolása, majd a paradicsom és a paprika
hozzáadása, végül az étel készre főzése. Innentől kezdve akár
vallásháborúvá is terebélyesíthető eltérések vannak mind az elkészítés
apró fortélyai, mind a további belevalók kérdéseiben. Az első komoly
döntést igénylő kérdés, hogy a hagymát milyen zsiradékon kell megpárolni;
ez lehet szalonna zsírja, bolti vagy házi disznózsír, olaj vagy margarin
de akár libazsír is, azaz mindegy, csak zsiradék legyen.
Galéria:
(Kattints a számra a galéria megtekintéséhez!)
A felhevített zsiradékon a hagymán kívül piríthatunk
például kolbászt, illetve amikor a hagyma megpárolódott, ízlés szerint
pirospaprikát is szórhatunk rá. Persze vannak, akik a lecsónál sem tudják
nélkülözni a fokhagymát, azt a vöröshagymával együtt kell pirítani.
Megoszlanak a vélemények arról, hogy először jön-e a paradicsom, utána a
paprika, vagy fordítva, netán egyszerre az egész. Az "egyszerre mindent
bele" elv ellen fellázadhat a fazék oly módon, hogy nem fogadja be a
teljes mennyiséget és akkor baj van, lecsó nincs.
Akik nem eléggé reformosan táplálkoznak, sót is tesznek
bele, ezt lehet a hagyma párolása közben, után, vagy a paradicsom, paprika
hozzáadásakor. Ha kész a lecsó, már késő a sózás. A hagyma párolásakor
kicsi vizet is lehet hozzáönteni, ettől puhább lesz a hagymakocka, és
később a főzésnél szét is esik akár. Aki csípősen szereti, ún. bogyiszlói
paprikát vegyen hozzá; az igazán macsók hegyes-erős méregzöld paprikából
készítik, majd a főzés ideje alatt a WC-papírt előrelátóan a
hűtőszekrénybe teszik. A paprikát részben, vagy akár egészben lehet
cukkinivel, patisszonnal is helyettesíteni, ekkor picit más ízzel
találkozunk majd, de megéri kísérletezni.
Ha virslit, kolbászt, vagy lecsókolbászt is szeretnénk
élvezni hozzá, elő kell készítenünk - lehet karikára vágni, de akár 10
cm-esre darabolni is - és mikor a paradicsom és a paprika benne van a
fazékban és kicsit össze is esett, akkor kell hozzákeverni a
virslit/kolbászt. Ha van, aki szalonnát pirít az elején, majd a hagyma
párolása előtt kiveszi a zsírból a szalonnakockákat, ugyanekkor jön el az
ideje, hogy visszategye a zöldségek mellé.
Galéria:
(Kattints a számra a galéria megtekintéséhez!)
Közismert lecsóturbó a rizs, amit jobb előtte megfőzni
(vagy nem, ki hogy szereti), a krumpli, amit a paprikával/paradicsommal
együtt kell a fazékba tenni (vagy nem akkor), illetve a galuska, amit
viszont akkor lehet beleszaggatni, amikor már bő levet engedett a zöldség,
és félpuhára főtt, de külön is megfőzhető.
Az idei lecsófesztiválon különleges lecsóból készült jó
néhány darab. Volt aki csibemájjal készítette, de volt aki kacsamájas
tortellinivel. A Rádió Szentes csapat a tökös lecsót készített. A MÁV
csapat savanyú káposztás lecsót állított össze.
Galéria:
(Kattints a számra a galéria megtekintéséhez!)
Szirbik Imre Szentes város polgármestere
vörösboros lecsót főzött, aminek az volt a lényege, hogy a vörösbort a
szakácsba kellett tölteni, hogy a hagyományos lecsó ízét minél pontosabban
eltalálja. Farkas Sándor Szentes országgyűlési képviselője lecsónak látszó
pörköltet készített. Sokan voltak kíváncsiak az ízére, amiből aztán nagy
tumultus is lett. Igaz a zsűri csak lecsót értékelt, de ez az alkalom
szinte már nem is a lecsóról szól. Inkább egy kellemes együttlétről,
amikor is családok barátok találkoznak a nyár végén és ne adj Isten főznek
egy jót és miért ne lecsót.
Elérkezett a kóstolás ideje! Kóstolt a zsűri,
kóstolt a hívott és a hívatlan vendég, és jutott mindenkinek lecsó. Persze
voltak akik ételhordókkal felfegyverkezve érkeztek a dzsemborira, ők vagy
vettek lecsójegyet vagy több fajta lecsót spájzoltak be. Na aki szinte
mindből kért egy kicsit, annak akció dús volt azt éjszakája!
Galéria:
(Kattints a számra a galéria megtekintéséhez!)
Miután befejeződött a lecsófőzés minden csapat várva
várta az eredményhirdetést, de addig amíg az bekövetkezett volna Baranyi
Katit hallhattuk énekelni a színpadon.
A produkció után elérkezett az idő és elkészült a zsúri
is az értékeléssel. (A végeredményt később
tekinthetik meg!)
Galéria:
(Kattints a számra a galéria megtekintéséhez!)
A díjak átadása után Solymos Tóni-nak és a szentesi
hastánc csoportnak tapsolhatott a közönség.
A lecsófőző verseny
végeredménye
I.
TÉSZ II.-es csapata
II.
Kvasnyicza István és csapata
III. Rotary
Klub
IV. TÉSZ
III.-as csapat
V. Mátyás
Söröző
VI.
Vöröskereszt
VII. Tóth Sándor
VIII. Vincze Zoltán
IX. Pom-Pom
X. MÁV
IV.-es csapat
Különdíj: MÁV IV.-es csapata
Legfiatalabb csapat különdíj: Szentesi Farkasok
Legszebb lecsófőző öltözék különdíj: Török József
Legérdekesebb asztal különdíj: Pszichiátria
A győztes csapat!
Lecsófesztivál THE END! (csendélet)
Találkozunk 2006-ban a
V. Szentesi Lecsófesztiválon!
Szentes, 2005. 09. 05.
|